SEIKO

Η Seiko, μια Ιαπωνική εταιρία ρολογιών, κάνει την εμφάνισή της για 1η φορά το 1881, με ιδρυτή τον Kintaro Hattori. Κερδίζει κατευθείαν την εμπιστοσύνη των εμπορικών εταιριών και επεκτείνεται αρκετά, λόγω της μοναδικότητας και της αυθεντικότητας που είχαν τα ρολόγια αυτά, κατασκευασμένα από δυσεύρετα στην Ιαπωνία υλικά.

Έχοντας, λοιπόν, τόσο μεγάλη επιτυχία, ο Kintaro αγοράζει το 1892 ένα εργοστάσιο, το οποίο ονομάζει ‘’Seikosha’’ και ξεκινά την κατασκευή ρολογιών τοίχου. Το 1895 κατασκεύασε το 1ο ρολόι τσέπης με όνομα ‘’The Timekeeper’’ και το 1913 το 1ο ρολόι χειρός, το ‘’Laurel’’. Το 2ο αποτέλεσε ένα από τα πιο ιστορικά ρολόγια χειρός και μία βάση για τη δημιουργία των επόμενων ρολογιών της εταιρίας.

Το 1923 ένας σεισμός προκάλεσε την καταστροφή του εργοστασίου Seikosha. Ωστόσο, η εταιρία ξαναχτίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και στο τέλος του 1923 παρήγαγαν μία νέα συλλογή ρολογιών χειρός παρόμοια με το Laurel, αλλά με την ονομασία ‘’Seiko’’, η οποία κυκλοφόρησε για 1η φορά το 1924. Η εταιρία ονομάστηκε και αυτή Seiko. Τις επόμενες δεκαετίες το ρολόι εξελίχθηκε. Την δεκαετία του 1960 η εταιρία έκανε το ρολόι πιο γνωστό, κυρίως στον τομέα του αθλητισμού, καθώς το ρολόι ήταν ο επίσημος χρονομετρητής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 1964 και άλλων πέντε Ολυμπιακών Αγώνων. Το 1968 η Seiko κατακτά την κορυφή των μηχανικών ρολογιών στο Διαγωνισμό Παρατηρητηρίου της Γενεύης και δημιουργείται το 1ο ρολόι τοίχου, από χαλαζία, στον κόσμο κατάλληλο για οικιακή χρήση. Έτσι, οι τοπικές εταιρίες ιδρύονται διαδοχικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα χρόνο αργότερα η εταιρία παρουσίασε το 1ο ρολόι χειρός από χαλαζία, το ‘’Astron’’, το οποίο κόστισε περίπου 1.250 δολάρια. Στην αρχή η αγορά του προοριζόταν μόνο για εκείνους που αναζητούσαν την ακρίβεια, όμως στη συνέχεια η εταιρία αποφάσισε να το ‘’ταιριάξει’’ σε κάθε χέρι. Το 1978 τα ρολόγια χαλαζία ξεπερνούν σε δημοτικότητα τα μηχανικά ρολόγια, γεγονός που μείωσε την παραγωγή ρολογιών στην Ελβετία, η οποία το αποκαλεί ‘’κρίση του χαλαζία’’.

Για την εταιρία Seiko όμως ήταν μία ‘’επανάσταση’’ που τους έφτασε στην κορυφή της ωρολογοποιίας. Προς το τέλος τους 1980 η εταιρία παράγει το 1ο αυτόματο ρολόι από χαλαζία, το οποίο θα συνδύαζε την ηλεκτρική ενέργεια ενός αυτόματου ρολογιού και την ακρίβεια που παρείχε ο χαλαζίας. Το 1999 κατασκεύασε το Spring Drive Watch. Από το 2007 και μετά, το ρολόι Seiko λειτουργεί ως επίσημος χρονοδιακόπτης των Μαραθώνιων του Τόκιο. Τα επόμενα χρόνια η εταιρία δεν σταμάτησε τις καινοτομίες της. Κατασκεύαζε όλο και πιο εξελιγμένα, τεχνολογικά, ρολόγια όπως το Seiko Astron GPS Solar (2012), που είναι το 1ο ηλιακό ρολόι GPS στον κόσμο.

Τέλος, το 2020 εγκαταστάθηκε το μουσείο Seiko στο Ginza και άνοιξε ως ‘’Seiko Museum Ginza’’.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.